Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DD

D69a65v37i69d 42D26o52b85e15š

21. 8. 2015 15:03

Moc dobře si pamatuji nářky paní Vodičkové nedlouho před platností změn z r. 2013, kdy si stěžovala na to, že bude placeno pouze za fyzicky se vyskytující dítě. Tedy že pokud odjede např. na víkend za rodiči, příspěvek FOD za tu dobu nedostane. Jenže dopředu nevíte přesně, kolik dětí odjede. Topit musíte, platit vychovatelku, kuchařku, úklid musíte. Také počet dětí, o které se taková zařízení starají, není stabilní. Už tehdy upozorňovala, že to dostane (nejen) Klokánky do likvidační situace. A je to tu.

17 1
možnosti
JK

Ale dostalo to pouze Klokánka... asi se měli přizpůsobit. Pokud je to jak píšete, chápu že nastává problém. Ale situace se dá zohlednit... nevěřím, že by tolik dětí neplánovaně bylo na víkendy u rodičů (když většina z nich o ně ani nemá zájem..., nebo je dokonce nesmí vídat).

4 4
možnosti
VK

Nechápu, že autorku ještě neprošetřuje hosp. kriminálka.

3 10
možnosti
JK

To snad ne... zkrachovat může jakákoliv firma - státní, soukromá i příspěvková. Nemusí se hned krást, stačí špatně určit nákladovou položku...

0 0
možnosti
JK

Děkuji pani Vodičkové že zde uvedla, jak analýzu anýlu dluhů FOD tak i příčinu jejich vzniku. Zatím tato podrobná informace nikde nebyla veřejnosti zpřístupněna. S odkazem na svůj blog a dlouhodobé dárcovství FOD posílám fin. částku  jeho záchraně.

6 1
možnosti
VK

Děkuji tomu, kdo má máslo na hlavě, že nám namazal med kolem huby. Analýza;-D

2 6
možnosti
ZB

Podle udaju,které jsem našel mají Klokánky k dispozici 500 míst a je v nich pouze 300 dětí...pokud chce Klokánek ekonomicky fungovat,musí se zmenšit jeho přebytečné kapacity.To,že stát má jinou strategii,která Vám nevyhovuje,ještě neznamené,že je špatná.Nyní Vám konkuruje cca 400 profi pěstounu,každý stojí stát jen 20 tisíc měsíčně a nevyžaduje,žádné dotace a nedělá dluhy.Klokánek je ustav a děti patří domu,nejlépe do pěstounských rodin....

13 4
možnosti
JK

Hm, tady někdo neumí počítat. Tak to pojďme uvést na pravou míru, ju?

1) 20000 x 400 x 12 = 96 milionů ročně pro pěstouny.

2) FOD dostává od státu standardně 120 milionů ročně.

3) 400 pěstounů je to teď. Před tou novelou jich byla desetina. Od novely jejich počty zběsile rostou, dá se předpokládat, že za rok jich bude 500 a víc, což bude dělat přes těch zmíněných 120 milionů.

4) Pěstouni berou tento příspěvek i v době, kdy nemají aktuálně žádné dítě svěřené.

5) Klokánek má širší možnosti kontroly než pěstounské rodiny. Nad pěstouny dozoruje pouze státní úředník, nad tetami dozoruje státní úředník, plus samotná organizace FOD plus ostatní tety.

6) Děti patří do rodin, ale normálních. Krátkodobí pěstouni jim rodiny nenahradí. To už je lepší ten Klokánek, kde mají spousty kamarádů.

7) Krátkodobí pěstouni mají omezené kapacity, pro policii, která zabaví bezprizorní děti ve dvě ráno (běžná situace), je mnohem obtížnější hledat vhodné pěstouny, kam by to dítě mohli umístit, než ho dát do Klokánku, kde se vždycky nějaké místo najde.

14 3
možnosti
JS

J31i29ř61í 13S28e23i39d80l

21. 8. 2015 12:40

Obávám se, že cílem paní ministryně Marksové  není odpovědné hospodaření s penězi státu, ale likvidace FOD jako nemilé konkurence státních zařízení a soustředění všech dětí pod její přímou kontrolu, aby mohl být realizován její záměr přizpůsobit systém ochrany dětí norskému modelu a zajistit mnohem větší ingerenci státu do rodin, podle hesla Výchova dětí není odpovědností rodiny, ale státu.

6 8
možnosti
JK

No, minimálně ten tlak na vyšší počet pěstounů se norskému či britskému modelu podobá. Spousta rodin si z pěstounství po té novele udělala docela hezký šolich. Ostatně, proč si nevzít zablešené děcko za dvacítku měsíčně...

Jen se podívejte, kolik bylo pěstounů před touto novelou a kolik je jich po ní, kdy se odměny výrazně zvedly.

5 2
možnosti
JC

Děkuji za informace.

Zejména s tou novelou je to zvláštní - jde zcela zjevně o změnu zákona s cílem likvidovat právě Vaše klokánky.

4 4
možnosti
Foto

Těžko zvenčí posoudit kde se stala chyba, ale fakt je ten, že pro dobro těch dětí to měl stát zadotovat, třeba pod podmínkou nějakého finančního dohledu a převzetí klokánů státem (či vytvoření obdobného státního zařízení)

Stát zvolil nejhorší možnou variantu-na chyby dospělých (a´t už na kterékoliv straně) doplatí ty děti:-/

2 4
možnosti
Foto

pokud vím, dostával FOD mimořádnou podporu ve výši desítek miliónů několik let po sobě a nic se nezměnilo.

To nejde dělat do nekonečna. A k tomu převzetí státem, jenom poznámku, že stát je ten nejhorší hospodář. Stálo by to ještě více peněz.

6 2
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3548x
Jsem předsedkyní Sdružení na ochranu ohrožených dětí (www.sood.cz), které jsme založili v roce 2015.Naše sdružení poskytuje v zařízení KOALA okamžitou pomoc dětem a v rámci dalších činností pomáháme rodinám v potížích.

Snažím se ze všech sil napravovat křivdy, které se dál páchají na těch nejzranitelnějších – dětech. Je smutné, že ohrožených dětí u nás stále přibývá, že záchranná síť je tak děravá a každý další zákon, který má děti chránit, je horší než ten předchozí. Současné legislativě a jejím žalostným dopadům v praxi bych se na své blogu chtěla věnovat nejvíce.

Od roku 1990 do konce roku 2015 jsem pracovala ve Fondu ohrožených dětí, předtím 22 let na prokuratuře, později přejmenované na státní zastupitelství, na úseku ochrany dětí.

Seznam rubrik