Jak je to s hospodařením FOD

25. 08. 2015 11:46:56
Paní ministryně Marksová vícekrát velmi přesvědčivě v médiích uvedla, že FOD se dostal do problémů proto, že špatně hospodaří. Dodnes je mi záhadou, jak na to paní ministryně přišla.

Pod jejím vedením MPSV žádnou kontrolu hospodaření FOD neprovedlo a tři předchozí kontroly dopadly dobře. Ani kontrola z NKÚ žádné nehospodárné jednání neodhalila. Protože výroky paní ministryně FOD velmi poškozují, mnoho lidí jim věří, mnoho dalších je znejistěno, dovoluji si závěry těchto kontrol ocitovat:

1.kontrola MPSV z 15. 12. 2005 a 6. 1. 2006, č.j. 2006/4254 – 222 – závěr: „Na základě zjištěných skutečností kontrolní komise MPSV konstatuje, že kontrolovaná organizace poskytuje služby v souladu s předloženými projekty a v odpovídajícím rozsahu i kvalitě. Účetní záznamy a účetní výkazy předložené ke kontrole v dostatečné míře poskytují informace o přijatých částkách dotace a o způsobu jejich čerpání“;

2.kontrola NKÚ provedená v době od 1. 4. do 26. 5. 2008 č. 08/34: Bylo kontrolováno devatenáct projektů, všechny se závěrem, že dotace MPSV byla použita v souladu s podmínkami Rozhodnutí MPSV a že nebylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů. NKÚ kontroloval také využití mimořádné dotace z r. 2006 ve výši 15 milionů korun. Jediná výhrada byla, že i když MPSV nepožadovalo po FOD vyúčtování, mělo být provedeno z vlastní iniciativy. K dodatečnému vyúčtování dotace NKÚ žádné připomínky neměl;

3.kontrola MPSV ze dne 22. 10. 2012 č. 8 – závěr: „Nebyly zjištěny nedostatky. Nápravné opatření nebylo uloženo“;

4.kontrola MPSV z 22. 10. a 31. 10. 2012, č.j. MIM/6/2012/799 - závěr: „Poskytnuté finanční prostředky byly využity v souladu s účelem a cílem, na který byly poskytnuty. V průběhu kontroly nebyly identifikovány případy nehospodárného a neefektivního využití finančních prostředků dotace.“

5.Ani každoroční kontroly z krajských úřadů ani každoroční audity nenamítly nehospodárné nebo neefektivní hospodaření s veřejnými prostředky.

Jako doklad našeho špatného hospodaření paní ministryně opakovaně uvedla naši žádost o dotaci ve výši 58 milionů korun z roku 2012 – tato žádost však byla podána proto, že den před tím byla přijata novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, a existenční problémy jsme předpokládali. Pan ministr Drábek odpověděl, že naše obavy jsou neopodstatněné. Text předmětné žádosti můžete nalézt na našich stránkách na odkazu http://www.fod.cz/uploads/mpsv_zadost_o_mimo_dotaci_09_2012.doc.

Jak je možné, že paní ministryně ji používá jako doklad našich problémů před účinností novely? Četla ji vůbec, nebo má špatné poradce, anebo žádost zneužívá úmyslně? Vysvětlí to paní ministryně?

Pouze z darů veřejnosti FOD zrekonstruoval a vybavil celkem 21 objektů - 16 Klokánků a 5 azylových domů pro rodiny s dětmi. Jednalo se o tyto Klokánky: Žatec, Dolní Benešov, Praha 8 - Kobylisy (r. 2000), Praha 4 - Chodov (r. 2003), Hostivice (r. 2004), Kroměříž Kollárova ul., Chomutov (r. 2006), Pardubice, Litoměřice (r. 2007), Kroměříž, Havlíčkova ul. (r. 2008), Janovice nad Úhlavou, Praha 9 – Kbely (r. 2009), Dlouhá Loučka (r. 2010), Jindřichův Hradec (r. 2011) a Ústí nad Labem (r. 2012). Kromě toho jsme 8 objektů Klokánků a 2 objekty azylových domů odkoupili, a ostatní Klokánky, kde nebyla nutná rekonstrukce nebo kde rekonstrukci hradilo město a kraj (Štěrboholy a Brno), jsme z darů veřejnosti vybavili. Jsme tedy přesvědčeni, že i s dary veřejnosti, za které velmi děkuji, jsme nakládali hospodárně a efektivně. Síť Klokánků a našich pět azylových domů jsou toho dokladem.

Platy našich zaměstnanců včetně vedení jsou výrazně podprůměrné i v rámci platů v neziskové sféře (průměrně 14 643 Kč hrubého, 11 736 Kč čistého). Rekonstrukce budov na samostatné byty Klokánků jsme prováděli až desetinásobně laciněji než rekonstrukce těch zařízení, které prováděl stát nebo kraj.

Ani tvrzení paní ministryně, že jiní poskytovatelé finanční problémy nemají, není pravdivé. Již v únoru 2013 skončilo zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Heřmánek z Karviné, děti byly rozvezeny po ústavech, některé až do Liberce. V březnu 2015 skončilo zařízení Opora dětem. Obě tato zařízení jasně uvedla, že důvodem ukončení jejich činnosti je novela platná od 1. 1. 2013. Ostatní zařízení, která problémy nemají, převážně fungují v rámci dětských domovů a kojeneckých ústavů, která jsou zařízeními kraje a která kraj dokryvá.

Samostatná zařízení, která fungují zatím bez problémů, mají jen malou kapacitu, nejčastěji 12 až 20 míst, a nikdy se nedostala do situace, kdy by jim byly odečítány státní příspěvky za tzv. přespočetné děti. Dětí na dlouhodobých propustkách totiž nikdy neměly tolik, aby i s jejich započtením do stavu přesáhly počet 28. Žádné „přespočetné“ děti se jim tedy neodečítají. Nám ale byly od účinnosti novely odečteny stovky státních příspěvků, což představuje ztrátu nejméně 35 milionů korun. Nebýt tedy těchto odečtů, mohli jsme mít tzv. bezdlužnost a byly by nám bývaly vyplaceny přiznané, ale zadržované dotace ve výši 19 milionů korun. Nebýt novely, nedlužili bychom tedy ani na odvodech ani na mzdách našim zaměstnancům. Naší jedinou „chybou“ bylo, že jsme Klokánky nezrušili, protože jsme nechtěli dopustit, aby děti, které tu našly bezpečí a nový domov, byly náhle a proti své vůli předány do ústavní výchovy.

Opakovaná a zjevně nepodložená nařčení paní ministryně jsou pro mě tím nepochopitelnější, že ona sama byla před nástupem do funkce členkou správní rady neziskovky, která dostala desítky milionů korun, a po sedmi měsících skončila v insolvenci, viz například http://brno.idnes.cz/ministryne-prace-ma-na-jihu-moravy-stin-fco-/brno-zpravy.aspx?c=A140127_2026983_brno-zpravy_daj. Přestože nebylo řádně doloženo, za co byly peníze utraceny a hospodaření neziskovky prověřuje policie, paní ministryně se tohoto projektu zastává. Je to fér?

Autor: Marie Vodičková | úterý 25.8.2015 11:46 | karma článku: 30.21 | přečteno: 1165x

Další články blogera

Marie Vodičková

„Oni chtěli, abysme umřeli“

Šestiletá Věruška sedí schoulená, dívá se strnule a nepřítomně někam mimo a mluví pomalu a tiše, jako by pro sebe: „Když jsem byla u tý starý mámy, tak jsme tam byli pořád sami. A pořád jsme měli hlad.

3.12.2023 v 22:39 | Karma článku: 27.80 | Přečteno: 777 | Diskuse

Marie Vodičková

Neprofesionální pěstouni aneb každé zvíře ví, co na MPSV nevědí

Monika se narodila matce, která byla závislá na alkoholu, a stále byla bez peněz. Když holčička trochu povyrostla, posílala ji krást pečivo i další potraviny. Moničce bylo šest let, když se matce narodilo druhé dítě.

5.12.2022 v 0:05 | Karma článku: 45.53 | Přečteno: 7027 | Diskuse

Marie Vodičková

Uzavírání smluv s dětmi aneb svět to neviděl, pes to nežral

Senátoři budou tento týden jednat o vládní novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí (tisk 145), která se 170 pozměňovacími návrhy posléze vcelku hladce prošla sněmovnou. Pokud novelu schválí, budeme ve světě opět „jedničky“!

6.9.2021 v 23:06 | Karma článku: 31.02 | Přečteno: 1550 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 388 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 574 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3548

Jsem předsedkyní Sdružení na ochranu ohrožených dětí (www.sood.cz), které jsme založili v roce 2015.Naše sdružení poskytuje v zařízení KOALA okamžitou pomoc dětem a v rámci dalších činností pomáháme rodinám v potížích.

Snažím se ze všech sil napravovat křivdy, které se dál páchají na těch nejzranitelnějších – dětech. Je smutné, že ohrožených dětí u nás stále přibývá, že záchranná síť je tak děravá a každý další zákon, který má děti chránit, je horší než ten předchozí. Současné legislativě a jejím žalostným dopadům v praxi bych se na své blogu chtěla věnovat nejvíce.

Od roku 1990 do konce roku 2015 jsem pracovala ve Fondu ohrožených dětí, předtím 22 let na prokuratuře, později přejmenované na státní zastupitelství, na úseku ochrany dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...